Новорічні свята зміцнять курс гривні - експерти

24.12.2013
Позитивний вплив на курс гривні продовжують надавати домовленості з Росією і девальваційні очікування населення та бізнесу, що знижуються на цьому тлі. Про це пишуть у своєму аналітичному огляді експерти FOREX CLUB в Україні.

За словами аналітиків, курс продажу безготівкового долара минулого тижня знизився на 0,54% до 8,255 грн., готівкового - підвищився на 0,15% до 8,304 грн.

"Причиною стабілізації курсу гривні на міжбанківському ринку стала домовленість з Росією про знижку на газ і про кредит у вигляді викупу єврооблігацій на суму 15 млрд доларів. Це позитивно відбилося на вартості українських єврооблігацій, їхня прибутковість знизилася", - зазначили вони.

Експерти стверджують, що середній спред за операціями з готівковим доларом за тиждень підвищився на 0,04% до 0,5%, що, на їхню думку, підтверджує відносну стабільність готівкового валютного ринку.

У компанії стверджують, що різниця між готівковим і безготівковим курсом американського долара минулого тижня різко підвищилася - до 4,9 коп.

"Таке відбувається зазвичай, коли вартість валюти на міжбанку дешевшає, а котирування готівкового долара з причини роботи комерційних банків залишаються високими. Досвід таких стрибків показує, що за цим йде зниження вартості готівкового долара", - додають вони.

Експерти прогнозують, що цього тижня курс продажу долара може продовжити знижуватися.

Зокрема, позитивний вплив продовжать надавати домовленості з Росією і девальваційні очікування населення та бізнесу, що знижуються на цьому тлі.

Крім того, наближення новорічних свят скорочує ділову активність і попит на іноземну валюту.